1971
Elämme kuukauden vuoden 1971 kulutustasolla

28. Päivä: pihakirppis

Korttelissa on pihakirppis. Mekin raahaamme meille tarpeettomaksi käynyttä rojua pihalle siinä toivossa, että se olisi jollekin toiselle tarpeellista. Lisäksi leivomme leipää naapureiden kanssa yhdessä järjestettävään soppakojuun. Jauhot loppuvat kesken leipoessa, eikä kauppa toki ole auki vuoden 1971 sunnuntaina. Löysä taikina on ärsyttävää leivottavaa - jotenkin samalla tavalla tahmeaa ja muodotonta kuin edesmennyt kuukausikin.

Lastenvaatteet tekevät kauppaansa, muut tavarat eivät niinkään. Meillekin on ostettu (ja saatu) paljon käytettyjä lastenvaatteita. Jos tavalliset vaatteet kestävät nykyään lyhyemmän aikaa kuin ennen, ei lastenvaatteiden kestoikää ole ihan vielä saatu tiputettua uloskasvamiseen menevän ajan tasalle.

Vaatteiden myynnistä saamme sen verran rahaa, että sillä voimme ostaa naapurin lapsilta munkit ja leikkiveturin. Viiden euron soppaan ei ruokabudjetti enää tällä viikolla sen sijaan veny. Se olisi sitä paitsi ollut bataattia. Kuka oli kuullut bataatista vuonna 1971?

Iltapäivällä Onni pääsee lastenkonserttiin - se kun on ilmainen ja lähellä. Freija-yhtye saa lapsiyleisön liekkeihin kansanlaulupohjaisella showllaan. Vuonna 1971 radion Painopiste-ohjelmassa pohdittiin mielekkyyttä erotella lasten- ja aikuistenkulttuuria. Lastenkulttuurinkin tuli olla vakavaa ja sopivasti ideologista, eikä tämmöinen kiekkumarallallei-meninki varmaan olisi mennyt läpi.

Kokeilumme päättyy tänään (yksinkertaistimme kuukauden neljäksi viikoksi). Rehellisyyden nimissä pesemme kaikki kertyneet astiat vielä viimeisen kerran käsin. Ei ole yhtään haikea fiilis. Sen verran huijaamme kuitenkin jo, että pakastamme ylijääneen leivän.

Neljän viikon tilinpäätös

Koko kuukauden tilinpäätös, pääryhmät Tässä on edelleen todelliset asumismenot korvattu budjetoiduilla.

Ei mennyt ihan niin kuin piti. Ylitimme budjetin 20%:lla - 310 eurolla. Vaikka kuinka yritimme nipistää ostopalveluista, hairahduksia tuli. Olisimme päässeet budjettin, jos olisimme onnistuneet jättämään pois 200 eurolla lastenhoitoa, 100 eurolla hierontaa ja 50 euron konserttilipun. Vuoden 1971 mediaanitasoon ei olisi oikeasti mahtunut yhtään valinnanvaraisia palveluita (pakollisiksi laskemme päiväkodin ja liikenteen).

Koko kuukauden tilinpäätös, ruoka ja juoma

Ruoassa budjetti riitti helposti. Ruoan hinta taitaa olla nykyään alhaisempi kuin vuonna 1971. Ruoka on myös aika pieni osa kokonaisbudjetista - ruokakuluista säästämällä ei kovin paljon halvemmalla eläisi.

1 kommentti :