Niina on edelleen kipeä, mutta jaksaa sentään viedä Onnin hoitoon. Kävely vie voimat niin totaalisesti, että illaksi apuun kutsutaan lastenhoitaja. Mika pääsee kirjastoon pyörittämään mikrofilmejä, ja Niina saa keskittyä potemiseen.
Mitenköhän sairausloma toimi 70-luvulla? Maksettiinko palkkaa? Tarvittiinko lääkärintodistuksia? Täytyy kaivaa jostain lähdemateriaalia ja palata asiaan.
Palkanmaksu ja sivukulujen hoito käy vuonna 2013 suhteellisen helposti palkka.fi -palvelussa. Vain tapaturmavakuutus täytyy hankkia erikseen. Luulemme, että 1971 maksettiin lastenhoito pimeästi vielä paljon useammin kuin nyt - osittain varmasti myös erilaisten sivukulujen hankaluuden takia. Toki järjestelmällistä pimeää lastenhoitoakin oli. Esimerkiksi Mikaa hoidettiin ihan pimeästi.
Mika ottaa hernekeittoa mukaan evääksi töihin. Töissä ei saakaan käyttää hellaa - se on palovaaran vuoksi otettu pois käytöstä. Kukapa hellaa tarvitsisi, kun on mikro? Kylmä hernekeitto ei ole herkullista. Kotona soppa lämpiää kattilassa ja on täydellistä flunssaruokaa: lämmintä, helppoa, turvallista. Vielä neljännen perättäisen aterian jälkeen maistuu hyvin!
Vuonna 2013 meillä on helposti rahaa palkata köyhä (=opiskelija) sukulaistyttö hoitamaan lasta vielä päiväkotimaksun päälle. On mahtavaa luksusta maata sängyssä ja kuunnella lapsen iloista pälpätystä, johon joku muu reagoi tarvittaessa! Vuonna 1971 rahat olisivat varmasti poissa jostain muusta, mutta lastenvahdille maksettiin varmaan silloin vähemmän suhteessa omiin tuloihin.
Tuloerojen kehitys, osa 1.
Ei se millainen auto itsellä on, kunhan on hienompi kuin naapurilla.
2013 yli 90%:lla suomalaisista on korkeammat käytettävissä olevat tulot kuin vuoden 1971 mediaanilla. Vuoden 2013 mediaani ansaitsee yhtä paljon kuin vuoden 1987 IX desiili. Toisin sanoen keskiverto suomalainen tienaa nyt suunnilleen saman kuin porhot vuonna 1971.
Tuloerot ovat kaventuneet 90-luvun alun lamaan asti ja alkaneet sen jälkeen taas kasvaa.
Kotilieden päätoimittaja kirjoittaa 8.10.1970: "Kotiapulaisten ammattia pidetään yleisesti häviävänä. Siihen johtaneet syyt ovat kaikkien tiedossa: kotiapulaisten työtä ei arvosteta riittävästi" [Kotiliesi, No 20/1970, 23.10.1970, s. 13]. Olisikohan tuloerojen tasaantumisella kuitenkin suurempi merkitys piikojen vähenemiseen kuin arvostuksen puutteella?
Palaamme tuloerotilastoihin ja tuloerojen merkitykseen seuraavissa postauksissa.
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti