1971
Elämme kuukauden vuoden 1971 kulutustasolla

7. Päivä: paistinperunoita

Aamulla käydään Onnin kanssa vauvauinnissa. Urheilua harrastettiin 1971, ja siihen laitettiin rahaakin. Vauvauinti sinänsä on varmaan uudempi keksintö, mutta kun ei meistä vanhemmista kummastakaan ole urheilemaan, niin sälytämme sen taakan jälkeläiselle. Ei elämä seitkyluvullakaan ollut reilua.

Uinnin jälkeen tarvitaan nopeasti ruokaa. Eiliseltä on jäljellä perunoita ja porkkanalaatikkoa, jotka lämmitetään pannulla voissa.

Emme enää yhtään ihmettele, että entisajan vanhatpojat paistoivat pannulla makkaraperunoita rasvassa (tällaista Mikan isosetä söi joka päivä). Mikroaaltouunia ei ole. Pannu on paljon nopeampi kuin uuni, mutta valurautapannussa ei paljon ilman lisärasvaa lämmitellä.

Laskuja on taas kertynyt pöydälle. Huijaamme ja maksamme ne netissä. Pankkikonttorissa palvelumaksuun olisi mennyt pari kymppiä. Vuonna 1971 ei vielä ollut palvelumaksuja, mutta aikaa konttorissa käyminen silti vei. Netissä maksaminen on paljon kätevämpää, ja halvempaakin, jos laskee omalle ajalleen jotain hintaa. Palvelumaksuissa varmasti näkyy palkkakustannusten nouseminen suhteessa tietojenkäsittelykustannuksiin.

TV:tä katseltiin 1971 1--2 tuntiin päivässä. Meillä ei vuonna 2013 ollut televisiota (kulutimme kyllä liikkuvaa kuvaa, mutta netissä), joten sellainen piti hankkia. Nyt 7. päivänä TV saapui! Katsoimme Uutiset, Urheiluruudun ja Ajankohtaisen Kakkosen. Taso ei varsinaisesti vakuuttanut, vaikka katsoimme lähetyksen värillisenä toisin kuin 1971 yleisö. Katsotaan, miten television katselu sujuu jatkossa. Tottuuko toisten suunnittelemaan ohjelmavirtaan?

Tiskaamista riittää - tänään siihen meni tunti. Muistamme nyt, että lapsina olikin tiskaus aina järjestetty heti aterian jälkeen, ettei astioita ehtinyt kerääntyä eikä lika pinttyä.

Rasva

Vuonna 1972 (ensi vuonna!) Pohjois-Karjalassa alkoi tutkimushanke, jossa oli tarkoitus kokeilla elintapamuutosten vaikutusta sydäntautikuolleisuuteen. Muutoksen kohteena oli tupakointi, ravinto - rasvan ja suolan vähentäminen ja vihannesten käytön lisääminen - ja liikunta. Yhteiskunnan tuella hanke toteutettiin viestimien, työpaikkojen, sairaaloiden ja kuntien yhteistyönä. [PuskaVäitöskirja]

Suomessa ollaan melko yleisesti sitä mieltä, että Pohjois-Karjala -projekti onnistui; että em. muutokset vähentävät kuolleisuutta, ja että elintapoja voidaan muuttaa valistuksella (vaikka soraääniäkin aina välillä kuuluu).

Sillä tavoin valistus ilmeisesti onkin toiminut, että voin ja muiden eläinrasvojen käyttö on Suomessa vähentynyt vuodesta 1971 rajusti. [Elintarvikkeiden-kulutus-50-93]

Sen sijaan sydäntautikuolleisuuteen Pohjois-Karjala -projektissa ei onnistuttu vaikuttamaan. Tutkimuksen tulosten avulla ei voida väittää, että interventio olisi vähentänyt kuolleisuutta: ensinnäkin, interventioryhmän ja verrokkiryhmä välillä ei ollut tilastollisesti merkittävää eroa (sydäntautikuolleisuus laski 1970-luvulla koko Suomessa, ei vain Pohjois-Karjalassa) [ExportingFailure], ja toiseksi, ihmisiä ei jaettu interventio- ja verrokkiryhmään satunnaisesti, joten tutkimuksessa ei voitu luotettavasti erottaa intervention vaikutusta muista tekijöistä (interventioryhmä oli maaseudulla, verrokkiryhmä kaupungissa) [PuskaVäitöskirja]. Kannattaa huomata, että viitattu kritiikki Pohjois-Karjala -projektia kohtaan ei tule höyrähtäneeltä maaseutulääkäriltä tai rasvateollisuudelta, vaan International Journal of Epidemiology:sta, joka on maailman toiseksi korkeimmalle arvostettu epidemiologinen tieteellinen lehti, ja Puskan vastakritiikkiin vastatiin järkevästi [ExportingFailureDiscussion].

Syökäämme siis rasvaa rauhassa.

Hyvän yleiskatsauksen ravitsemustieteen heikohkoihin tuloksiin antaa Gary Taubesin Diet Delusionin ensimmäinen puolisko [DietDelusion]. Ongelmahan ei ole joku erityinen kyvyttömyys tai pahantahtoisuus ravitsemustieteilijöillä, vaan se, että alalla on periaatteellisesti mahdotonta tehdä satunnaistettuja sokkotutkimuksia - interventioiden tulisi kestää vuosia ja on hankala pimittää ihmisiltä, millaista elämää he elävät. Taubesin kirjan toinen puolisko esittelee hiilihydraattien pahuutta, muttei valitettavasti pysty esittämään siitä sen parempia todisteita kuin vastapuoli rasvan saatanallisuudesta.

Lähteet

[DietDelusion]
Taubes, Gary. The diet delusion. Ebury Digital, 2008.
[Elintarvikkeiden-kulutus-50-93]
Elintarvikkeiden kulutus ja kulutusmuutokset Suomessa 1950-1993. Johanna Maula. Helsinki, Kuluttajatutkimuskekus 1995. Kuluttajatutkimuskeskuksen julkaisuja 10 - 1995.
[ExportingFailure]
Ebrahim, Shah, and George Davey Smith. "Exporting failure? Coronary heart disease and stroke in developing countries." International Journal of Epidemiology 30.2 (2001): 201-205. Saatavana verkossa.
[ExportingFailureDiscussion]
Ebrahim, Shah, and George Davey Smith. "Editors' Response—exporting failure." International journal of epidemiology 30.6 (2001): 1496-1497. Saatavana verkossa.
[PuskaVäitöskirja]
Puska, Pekka. North Karelia project, a programme for community control of cardiovascular diseases. - Diss. Kuopio : s.n. , 1974. - (Publications of the University of Kuopio, Community health. 1974, 1.)

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti