1971
Elämme kuukauden vuoden 1971 kulutustasolla

14. Päivä: reikiä saappaisiin

Teemme herkkuaamupalaa: amerikkalaistyyppisiä paksuja lettuja, voisulaa, siirappia, pekonia, banaania, appelsiinia ja kahvia. Kaikki ainekset kuuluivat vuoden 1971 tavalliseen ruokavalioon, mutta ei ehkä tällaisena yhdistelmänä. Suosittelemme lämpimästi, Onnikin suosittelee.

Lounaaksi paistamme uudelleen suolasilliä samalla reseptillä kuin eilenkin, mutta nyt yön yli liotettuna. Liotettukin silli on vielä aika ärhäkkää. Nyt suolansietoraja kulkee Niinan ja Mikan välissä: Mikan mielestä ruoka on jo ihan hyvää, Niinan mielestä edelleen tappavan suolaista. Lounasvieraaksi pöllähtävät mummu ja pappa, jotka eivät uskalla kritisoida tarjottua ruokaa. Sillin kanssa tarjolla kuoriperunoita, porkkanaraastetta, leipää ja juustoa.

Mikalla on ollut työn alla kenkänaulakko Onnille. Naulakossa kengät laitetaan vanhojen saappaiden varsiin. Aurinkoisena päivänä on mukava askarrella pihalla. Aikomuksena oli kiinnittää saappaat narulla tai nippusiteillä, niin että niitä voisi käyttää vielä saappainakin. Tämä ei toimi: kiinnityksestä tulee liian löysä. Sen sijaan saappaiden pohjaan porataan reikä ja kiinnitetään ruuvilla ja mutterilla. Saappaat maksoivat kirppiksellä 1--5 euroon pari, mutta käyttökelpoisten saappaiden tuhoaminen hauskemman naulakon vuoksi ei ehkä olisi ollut harkittavissa 1971. (Naulakkoprojekti on alkanut jo ennen 1971-kuukautta).

Toisen viikon tilinpäätös

Mietteitä

Toisen viikon jälkeen alkaa tuntua, että jotain ymmärrystä kulutuksen eroista on syntynyt:

  • Vuonna 2013 Internet dominoi mediakulutusta ja tiedonhakua. Kun Mikan mieleen tulee kiinnostava kysymys, on läppäri seuraavassa hetkessä jo sylissä ja googletulokset ruudulla. Internetissä olevista asioista on mielettömän paljon helpompi ottaa selvää kuin niistä, jotka eivät ole. Asioita, joita ei löydy internetistä, ei tunnu löytyvän oikein mistään. Yritimme esimerkisi etsiä tietoa vuotta 1966 edeltävästä kulutuksesta. Sitä löytyi vain hyvin heikosti luetteloidusta Sosiaalisesta aikakauskirjasta, joka on kyllä olemassa Tilastokeskuksen kirjastossa, mutta jonka olemassaolo ja sijainti ilmenee vain kirjaston pahvikortistosta.
  • Melkein kaikki asiat järjestyvät vuonna 2013 helpommin ja nopeammin. Lähes kaiken saa hoidettua 24/7 netissä. Ruoan voi ostaa kaupasta tai ravintolasta valmiina. Valokuvat saa käyttöön heti digikamerasta. Pyykin ja astiat pesee kone (ja auton, jos sellainen on). Puutyökalut käyvät sähköllä. Elokuvia ja tv-ohjelmia voi katsoa silloin, kun itse haluaa, eikä niiden vuoksi tarvitse aikatauluttaa päiväänsä. Kännykällä voi viestiä muuttuneita suunnitelmia. Tämäkin tuntuu joskus myös ahdistavalta - kun kaikki suunnitelmat voi jättää viimetinkaan, näin myös tehdään.
  • Asuntojen koko on kaksinkertaistunut. Mekin asuisimme vuonna 1971 35 neliön, eikä 70 neliön asunnossa. Asuminen on suurempi teema, johon palaamme tarkemmin.
  • Ainakin löytämiemme tilastojen ja tutkimusten valossa kulutus 1971 oli todella paljon kapeampaa. Ruoassa, palveluissa, viihteessä ja tavaroissa on nykyään paljon enemmän valinnanvaraa. Emme enää todellakaan elä yhtenäiskulttuurissa, emmekä päivästä toiseen samalla tavoin.

Raha ja menot

2. viikon tilinpäätös, pääryhmät Tässä on nyt todelliset asumismenot korvattu budjetoiduilla. Emme muuttaneet kokeen vuoksi pienempään kämppään. Palaamme asumiseen ja asumismenoihin myöhemmin.

Toisella viikolla budjetti jo melkein piti. Ylitys on lähinnä lastenhoitopalveluissa.

2. viikon tilinpäätös, ruoka ja juoma

Karkkia tuli ostettua vähän enemmänkin kuin 1971 :-). Samoin hedelmiä, juureksia ja vihanneksia. Makkaran olimme tällä viikolla vaihtaneet muihin herkkuihin.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti